Error message

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /customers/4/3/9/shinkendo.be/httpd.www/includes/common.inc).

Over Shinkendo

Wat is Shinkendo?

Shinkendo betekent letterlijk de weg van het echte zwaard. Het is Japanse zwaardvechtkunst in zijn meest volledige vorm, als synthese van verschillende stijlen van samuraischolen (Ryuha) door de eeuwen heen (inclusief Toyoma Ryu, de technieken die aangeleerd werden aan de officieren in de 2de wereldoorlog).

Net als in de andere budo-sporten of gevechtskunsten staat ook bij de beoefening van Shinkendo de ontwikkeling en de beheersing van geest en lichaam centraal.

In shinkendo training worden vijf verschillende soorten van oefeningen gedaan, overeenkomend met vijf belangrijke aspecten van de Japanse zwaardvechtkunst:

  • de basis-slagtechnieken en bewegingsvormen (suburi)
  • solo stijlvormen (kata) (te vergelijken met solo-vormen toegepast in sommige andere budo sporten zoals karate)
  • technieken voor het trekken van het zwaard (battoho)
  • het vechten met een partner (een soort schermen; tachi-uchi)
  • tameshigiri, dit is het testen van de scherpte en de vaardigheid van de beoefenaar én het echte zwaard op een doelwit. In het verre verleden werd als doelwit een veroordeelde misdadiger gebruikt, tegenwoordig bootst men de taaiheid en hardheid van het menselijk lichaam na door gebruik te maken van opgerolde tatami, dit zijn de matten die de Japanners gebruiken als traditionele vloerbekleding.

Voor de snijtesten wordt een echt zwaard gebruikt uit hoogwaardig koolstofstaal (katana). Voor de stijloefeningen gebruikt men ofwel een echt zwaard of een niet-scherpe replica (iaito), en voor de schermoefeningen worden bokken of bokuto gebruikt, dit zijn houten zwaarden.

De oorsprong van shinkendo

De geschiedenis van de samurai is zo'n 1000 jaar geleden begonnen. De verschillende zwaardvechtscholen (Ryuha) waarin de samurai trainden dateren van 5 tot 6 eeuwen geleden. Naarmate de Japanse samenleving vreedzamer werd, maakten veel mensen van samurai-afkomst hun beroep van het lesgeven in Budo (vechtkunsten), en er ontstonden vele Ryuha die verschillende technieken en concepten incorporeerden van op de slagvelden van weleer. Verschillende instructeurs hanteerden verschillende methodes, principes en vechtstijlen.

Dit heeft geleid tot de splitsing in verschillende stijlen in categorieen als Kenjutsu, Iaijutsu, Battojutsu. Gedurende de laatste 150 jaar werden deze stijlgroepen nog verder versplinterd. Elke Ryu heeft zijn eigen geschiedenis, en de lesgevers van een bepaalde stijl hebben de plicht niets te veranderen aan de technieken, trainingsmethodes en principes binnen hun bepaalde stijl. Iets veranderen zou getuigen van gebrek aan respect voor de stichter van de school. Daarom mogen de verschillende Ryuha niet samensmelten en gecombineerd worden tot één geheel, en is het belangrijk elke stijl op zich te beschermen en intact te houden door ze compleet van elkaar gescheiden te houden. De ware weg van het zwaard is er echter een die de belangrijke en efficiënte aspecten van de verschillende stijlen in zich verenigt.

Shinkendo, de budo-vorm opgericht door Obata Toshishiro, is een moderne zwaardvechtkunst, en kan als dusdanig de scheidingsmuren tussen de verschillende Ryuha neerhalen en hun overgeleverde technieken incorporeren en combineren tot een consistent en volledig systeem.